• Posted by Dooms Marc on 17 april 2018, 09:58

  Onze universiteit kent drie alumni die zeer belangrijk geweest zijn voor de zeldzame ziekten: Rembert Dodoens (1517-1585), /eerste boek, Arthur Van Gehuchten (1861-1914), eerste bewegende beelden & Christiaan de Duve (1917-2013), Nobelprijs voor het lysozoom-peroxisoom.

  Reply →
  • Posted by Erik Tambuyzer on 25 april 2018, 17:51
   in reply to Dooms Marc

   Prof. Christian de Duve (1917 – 2013) was een Belgisch arts en onderzoeker actief aan de Université Catholique de Louvain en in de US. Hij en zijn onderzoeksgroep ontdekten o.a. de lysosomen in de cel, waarvoor hij de Nobelprijs voor geneeskunde kreeg in 1974. Later richtte hij ook het International Institute for Cellular Pathology (ICP of ‘ de Duve instituut’) te Woluwe op. Lysosomen zijn organellen die ageren als de ‘vuilbak’ in een cel. In de lysosomen zijn een reeks enzymen (meer dan 50) actief om afbraakproducten af te voeren. Het niet juist functioneren van elk van deze enzymen, bv. door een genetisch defect, leidt tot levensbedreigende ziekten, de zogenaamde lysosomale stapelingsziekten, zoals de ziekten van Pompe, Gaucher, Fabry etc… Het werk van de Duve lag aan de basis van het ontwikkelen van een behandeling voor een hele reeks van deze ziekten, namelijk door enzyme-vervangingstherapie. Deze behandelingen zijn de eerste in de menselijke historiek voor dit type genetische ziekten, en werden enkel mogelijk door de biotechnologie. Ik heb Prof. de Duve persoonlijk gekend: hij was een minzaam man met grote interesse voor basisonderzoek, maar ook in hoe zijn onderzoek nieuwe behandelingen mogelijk maakte en hoe de patiënten hiermee geholpen werden.

   Reply →
 • Posted by An Smets on 18 april 2018, 08:56

  Via deze link kun je het werk"Medicinalium observationum exempla rara" van Dodoens uit 1585 digitaal doorbladeren: http://limo.libis.be/primo-explore/fulldisplay?docid=32LIBIS_ALMA_DS71126639080001471&context=L&vid=KULeuven_UX&search_scope=ALL_CONTENT&tab=all_content_tab&lang=nl_BE.

  Reply →
 • Posted by Eva Schoeters on 18 april 2018, 10:50

  Illustere voorgangers van al wie nu nog timmert aan beter begrip van de mechanismen van zeldzame ziekten. Geen enkele ziekte, geen enkele zieke, hoe zeldzaam de aandoening ook, verdient het om geen aandacht te krijgen. Respect voor wie zich vroeger en nu inzet voor weinig voorkomende aandoeningen. Wetenschappelijk een extra prikkelende uitdaging precies omwille van hun zeldzaamheid en bijgevolg mindere bekendheid…! Blijven gaan!!!

  Reply →
 • Posted by Thomas Vandendriessche on 23 april 2018, 11:00

  Mooie tentoonstelling die een inkijk geeft in het werk van drie KU Leuven alumni die zich hebben ingezet voor het in kaart brengen van zeldzame ziektes. Bijzonder interessant om te zien wat ze hebben bereikt met wat toen voor handen was om onderzoek te doen. Knap!

  Reply →
 • Posted by Inge on 26 april 2018, 13:51

  De tentoonstellingen georganiseerd door de bibliotheek en in samenwerking met HistarUZ zijn altijd de moeite om eens te bekijken. Ook de deze weer! De andere tentoonstellingen getuigen van creativiteit, humor en fijne technieken. Dus mijn advies is: altijd eens een kijkje gaan nemen!

  Reply →

Leave a reply

Cancel reply