Inhuldiging nieuwe beeld van Rembert Dodoens in de kruidtuin te Leuven op zaterdag 16 december om 11u.

Enkele foto’s van het beeldje: foto 1 foto 2 foto 3foto 4 foto 5foto 6 foto 7 foto 8


 

Alle informatie betreffende geplande activiteiten kan u vinden op volgende website: https://muse.mechelen.be/rembert-dodoens
Link naar de blog van het Vrijbroekpark: http://dodoens365.tumblr.com/
Link naar Soirée Lamot: https://muse.mechelen.be/meer-dodoens


Erfgoedcel Leuven

Herdenking kruidendokter Rembert Dodoens


Uitnodiging finissage tentoonstelling – Universiteitsbibliotheek Leuven –  ‘Zorg2, Zorg door Dodoens x Zorg voor Bijzondere collecties’

Deze tentoonstelling loopt nog tot 1 juli en is gratis toegankelijk: https://bib.kuleuven.be/bijzondere-collecties/activiteiten/erfgoeddag-2017


De tuin van de genezer

Workshop rond het gebruik van medicinale planten in de middeleeuwen en de renaissance

Het bezoek start in de “Tuin der ziekten” van het Erasmushuis in Anderlecht, die ingericht werd met een honderdtal planten uit het Kruidenboek van Dodoens. Aan de hand van allerlei ludieke activiteiten leren de kinderen de meest courante planten herkennen en komen ze te weten voor welke ziekten ze werden gebruikt. Daarna wordt men in een van de museumzalen verwacht, waar men zich waagt aan de bereiding van producten op basis van bekende planten als calendula, heemst en lavendel. De klemtoon ligt daarbij op de geschiedenis van die planten en op hun gebruik in de middeleeuwen en de renaissance.

* Voor wie? voor gezinnen – mogelijke aanpassing naar een volwassen publiek * Wanneer? van mei tot october * Duur? ongeveer 3uur * Prijs? 100 euros (voor een groep van max. 25 pers.)

Het Erasmushuis, één van de oudste gotische huizen te Brussel (1460-1515), herbergde in 1521 Erasmus van Rotterdam, de “Prins der humanisten”. Het museum, met zijn opnieuw samengestelde interieurs uit die tijd, illustreert de geschiedenis van de renaissance in Europa aan de hand van schilderijen, prenten en originele drukken van Erasmus. Achter het museum, zijn de Tuin van geneeskrachtige planten en de Filosofische tuin lustoorden om van te genieten en van te leren. De kaart geeft ook toegang tot het Begijnhofmuseum, gesticht in het kleinste begijnhof van België.

 


Artikel in de Campuskrant: deel 1 en deel 2

http://www.seniorenkuleuven.be/drupal/?q=node/14254

Congres Dodoens: http://www.kringbenelux.eu/

http://expo.bib.kuleuven.be/excathedra/exhibits/show/500-jaar-dodoens

Hieronder vindt u een overzicht van de werken van Dodoens in de collecties van de KU Leuven Bibliotheken.

Op de tentoonstellingen focussen we ons op de kruidenboeken van Dodoens, met een exemplaar van de edities van 1554 (NL), 1616 (Latijn), 1618 (NL).

We hebben dit aangevuld met een portret van Dodoens, en een exemplaar van zijn medisch werk (exempla rara), om te tonen dat Dodoens in de eerste plaats geneesheer was. Hierbij is gekozen voor de druk van 1585, omdat die werd gedrukt bij Plantijn (in Leiden), en zo aansluit bij de andere Plantijndrukken van Dodoens.

De  familie Dodoens is afkomstig uit Friesland en vestigde zich in Vlaanderen waar Rembert studeerde aan het Collegium Trilingue en er ook geneeskunde studeerde. Hij bouwde een mooie carrière uit en werd ondermeer stadsarts in Mechelen en later ook  lijfarts van Margaretha van Oostenrijk en van keizer Maximiliaan II in Wenen. Maar hij studeerde in Leuven ook kosmografie, botanica en aardrijkskunde. Dodoens, dat was pas een echte alumnus van de KU Leuven, die naast zijn bekende kruidenboek, ook een tractaat over zeldzame ziekten schreef. In Mechelen bouwde hij een mooie praktijk uit, maar hij staat vooral bekend om zijn kruidenboek. Hier werkt men dan ook aan een stadsbreed  project waar wij vanuit Leuven graag aan willen meewerken.